Fem af de råd, vi giver hørehæmmede, der kæmper med psykosocial stress, er:

  1. Få viden om dit eget høretab og hvilke konsekvenser det medfører

Det er ikke nemt at mestre noget, man ikke forstår. Eller at acceptere noget, før du har indset, hvad det skal håndteres. Mestring er knyttet til accept. Fordi hørelsen er permanent nedsat. At det, der før var nemt, ikke længere er det.

For at komme til det punkt, hvor man kan acceptere, er det vigtigt at have viden. Om hørelsen generelt, og ikke mindst om dit eget høretab. Med en forståelse for, hvordan høretabet påvirker forskellige situationer, kan man blive vidende om de behov, det medfører

                   2.Vær åben – i den rigtige dosering

Søren havde aldrig fortalt, hverken hjemme eller på arbejde, at han næsten ikke hørte noget. Men det er ikke klogt at blive ved med at skjule sit høretab. Fortæl din familie, venner og kollegaer om din dårlige hørelse, og du vil opleve, at det at være åben gør en væsentlig forskel.

Medaljen kan have en bagside. Nogle har forkerte ideer relateret til høretab. Tænk bare på, hvordan ordet døv er blevet en del af vores sprog, som udtryk for, at noget er dumt og langsomt. Hvis du søger job og er åben omkring dit høretab, er du nødt til at møde en arbejdsgiver, som ikke vil tøve med at invitere dig til en samtale af den grund. Nogle gange fører åbenhed til vanskeligheder, derfor er det er vigtigt at overveje nøje, i hvilke situationer man ønsker at være åben.

                  3.Undgåelses-adfærd – også i den rigtige dosering

Forestil dig, at personen ved kassen i butikken forsøger at fortælle dig noget, du ikke forstår. Du smiler, lader som om du forstår, trækker kortet og går. Måske betyder det ikke så meget, at du ikke helt forstod, hvad summen på kassen var? Hvad sker der, hvis du gør det samme, hver gang din datter taler med dig?

Undgåelses-adfærd kan være helt tilstrækkelig i nogle situationer, mens det i andre ikke er en holdbar løsning. Nogle eksempler på kommunikationsstrategier, der kan være både - og:

At se interesseret ud og lade som om man forstår

Det vil være svært at undgå samtaler, du frygter

At tale løs, for ikke at skulle lytte

                  4. Gør dine omgivelser kompetente

Det er nemt at opføre sig tankeløst over for mennesker med høretab, selvom man burde vide bedre. Du står i køkkenet og råber til den hørehæmmede, som er i et andet rum: ”Telefonen ringede! Kan du åbne?"

 Eller det kan være konen, der tager det for givet, at den hørehæmmede mand har taget fat i efterårets samtaler om, hvor julen skal fejres. Ikke hjemme, men hos familie i en anden by. Det er ikke sjovt, når manden først opdager det juleaften, hvor hans kone og børn begynder at pakke.

Den, der har skoen på, ved, hvor den trykker. De hørehæmmede har et stort ansvar for at gøre andre kompetente.

Mange mennesker med høretab synes det er svært, men gjort på en overskuelig og lærerig måde fungerer det ofte godt. Tænk igennem, hvordan du ønsker, at andre skal forholde sig til dit høretab.

 At sige "jeg er hørehæmmet" hjælper ikke. Du skal forklare, hvad du vil have de andre til at gøre, for eksempel: "Se på mig, når du taler!". Vær forberedt på at gentage. Ikke fordi folk ikke vil eller er ligeglade, men fordi gentagelse og øvelse gør mester.

                     5.Oplad dine batterier!

Vi er skabt med fem sanser, der skal advare os om forestående farer. Hvis du mister forstanden, udfordrer det biologien og ligevægten i kroppen. En person med sansetab skal være mere opmærksom og bruge flere kræfter på at opdage fare. Mennesker med høretab bruger også flere kræfter på at omdanne lyd til meningsfuldt indhold. Arbejdshukommelsen skal arbejde hårdere. Konsekvensen er højere energiforbrug, og at du hurtigere bliver træt. Overraskende ofte er den hørehæmmede ikke klar over dette. Mange mennesker har ikke forbundet det faktum, at de er trætte, med deres høretab.

 

Jeg joker ofte med, at det at være hørehæmmet kan sammenlignes med en smartphone. Bruges telefonen meget, skal den oplades oftere. En hørehæmmet person kan ikke tilslutte sig lysnettet. Så du skal finde en ladestation, der fungerer for dig. Der er mange måder at lade op. Uanset om det er faldskærmsudspring, frimærkeindsamling, bærplukning, strikning eller ultraløb, der giver energi, så handler det om at finde de gode ladestandere og bruge dem ofte.

Høreforeningen og Thisted Lokalafdeling af høreforeningen hjælper til ”bedre lyd”. Kontakt os, hvis du mener, du kan få glæde af vores tilbud.

                             Nedsat hørelse



Der findes flere former for nedsat hørelse, og omkring 800.000 danskere lider af hørenedsættelse.

 

 

Hvad er høretab?

Folk reagerer forskelligt, når de oplever tab af hørelse. Nogle føler sig ensomme, fordi det er blevet sværere at kommunikere, mens andre benægter deres høretab. Nogle bliver vrede. Alle disse reaktioner er normale. Hørelsen svigter gradvist med alderen og noget tidligere blandt mænd end blandt kvinder.

Der findes fire forskellige former for høretab:

  1. Diskanttab
  2. Bastab
  3. Bassin tab
  4. Fladt tab

Diskanttab

Diskanttab er den mest almindelige form for høretab. Når hørelsen er nedsat i diskantområdet, vil det være svært at opfatte de lyse toner. Disse er toner med høje frekvenser. Det vil være lettere at høre mørke stemmer end lyse stemmer. Nogle omgivende lyde går tabt, såsom fuglenes kvidren.

Diskanttab fører til udfordringer med:

  1. Hørelse af stemmeløse konsonanter: P, K, T, S, F og H
  2. taleopfattelse - det bliver vanskeligere at skelne lyde fra hinanden
  3. Opfatter tale i støjende omgivelser

Bastab

Bastab er en relativt sjælden form for høretab. Når hørelsen er nedsat i basområdet, er det svært at opfatte de dybe toner. Disse er toner med lave frekvenser, som blandt andet findes i omgivende lyde. Omgivende lyde hjælper os med at orientere os.

Bastab fører til udfordringer med:

  1. at opfatte omgivende lyde
  2. høre talesprogets hovedtoner
  3. Opfatter tale i støjende omgivelser

Bassin  tab

Når hørelsen er nedsat i mellemområdet, kaldes det et bassin tab. Udtrykket kommer fra formen på kurven i audiogrammet. I tilfælde af bassin tab kan hørelsen være god i lav- og højfrekvensområderne.

Bassintab fører til udfordringer med:

  1. taleopfattelse (mellemfrekvenser og diskant)
  2. at opfatte omgivende lyde
  3. Opfatter tale i støjende omgivelser

Fladt tab

Når hørelsen er omtrent lige nedsat i alle frekvensområder, kaldes det fladt tab.

Afhængigt af tabets størrelse kan et fladt tab føre til udfordringer med:

  1. Tale opfattelse
  2. at opfatte omgivende lyde
  3. Opfatter tale i støjende omgivelser

Alvorligt høretab

For mange kan oplevelsen af svær hørenedsættelse opfattes som en livskrise. Det er naturligt, at det kan udløse sorg og vrede, og at det tager tid at vænne sig til situationen.

Høretabet påvirker også dem omkring dig – og især dine nærmeste. Det stiller krav til hørelsen – de skal åbne sig for forandring og måske tage helt nye måder at interagere og kommunikere på. Når de første reaktioner har lagt sig, er det en god idé at fokusere på løsningerne, såsom at få et høreapparat. Husk, at hvis du skal have gavn af et høreapparat, er det vigtigt, at du selv er motiveret til at bruge det.

Gode råd til hørehæmmede

  1. Find gode støtter

Det kan være i dit privatliv, på arbejdet eller i Høreforeningen. Det er vigtigt ikke at skjule eller bagatellisere, tage kommunikationsudfordringerne alvorligt.

  1. Kommuniker skriftligt

Skriftlig kommunikation er især værdifuld, når du hører dårligt. Brug pen og papir eller elektroniske hjælpemidler

  1. Bed om hjælp

Når du er vant til at lede dig selv og være selvstændig - kan det være en hård udfordring at bede om hjælp, bede andre om at være opmærksomme og acceptere, at du ikke har den samme kontrol som før. De fleste tilhørere er klar til at vise hensyn, når de får at vide, hvordan de skal handle, og hvordan de skal kommunikere.

  1. Brug dit syn

Når hørelsen er nedsat, bliver synet ekstra vigtigt for at følge med i, hvad der sker. Gennem øjenkontakt kan du se ansigtsudtryk, kropssprog og læse din mund. Husk, at du har lyskilden i ryggen, så ansigtet på den person, du taler med, ikke er skyggefuldt. Hvis du er sammen med flere personer, er det vigtigt, at du beder en person om at tale ad gangen.

  1. Tjek akustikken

Efterklang og baggrundsstøj er ofte en udfordring, se om der er andre rum i bygningen, der er bedre egnet.

  1. Brug en høj stemme

Tonefald smitter ofte - så hvis du taler blidt, vil den person, du taler med, ofte gøre det samme. Husk, at når du selv tager initiativ til et emne, har du mere kontrol over indholdet af samtalen.

  1. Tro ikke, at du skal høre alt

Det er krævende hele tiden at forsøge at indhente det, der bliver sagt. Måske er en strategi at tro, at det ikke altid er nødvendigt at høre alt - det kan spare energi.

  1. Prøv et høreapparat

Høreapparater er et godt hjælpemiddel til hørehæmmede. Det giver ikke den hørelse, du måske engang har haft, men høreapparater kan være en stor hjælp i mange sammenhænge. At komme i gang med høreapparater kræver tilvænning. Du er nødt til at træne. Og du skal være motiveret til at bruge høreapparater. Det hjælper sjældent, når "alle andre" fortæller dig, at du skal bruge høreapparater. Du skal selv have det. Læs mere om høreapparater her.

  1. Skrivetolk er en stor støtte

En skrivetolk er en person, der løbende oversætter tale til tekst, for eksempel under forelæsninger eller forelæsninger. Du kan læse teksten på en skærm eller et lærred. Den skrivende tolk er et bindeled mellem hørelse og hørehæmmede. Læs mere om tolkeskrivning her.

  1. Søg professionel hjælp

Det er vigtigt, at du søger professionel hjælp, hvis der er mistanke om et høreproblem. Din læge  kan henvise dig til et hørecenter eller en.

Ørelæger i Thisted:

Klinikken i Thisted Behandlerhuset DOKKEN Sydhavnsvej 15, 7700. tlf 96 19 99 02 Læs mere....

 

Meniéres Sygdom

Ménières er en sygdom i det indre øre, som gir symptomer som svimmelhedsanfald, øresusning, prikken i øret og høretab.

-Hvad er meniéres sygdom

-Behandling

-Udredning og behandlingsforløb

-Gode råd til dig med meniéres


Hvad er Menières sygdom?

Årsagen til Menières sygdom er væskeretention i det indre øre. Sygdommen er kronisk, symptomer kan reduceres med behandling og palliative foranstaltninger. Mange mennesker oplever, at anfaldene bliver svagere og mindre hyppige over tid.

Almindelige symptomer på ménières:

  1. Alvorlige svimmelhedssymptomer, der varer 20 minutter eller mere
  2. Høretab
  3. Tinnitus
  4. Tryk eller prik fornemmelse i øret

Anfaldene forårsager karruselsvimmelhed, også kaldet roterende svimmelhed, hvor det føles som om alt snurrer. Svimmelheden ledsages ofte af kvalme, opkastning og udtalt ustabilitet. Mere end halvdelen af de berørte rapporterer, at de oplever prikfornemmelse og tryk i øret. Hvis du har mistanke om, at du har Menières sygdom, er det vigtigt at have en grundig undersøgelse af en læge.

Behandling
Ved Ménières sygdom handler behandlingen dels om symptomlindring, dels om at reducere antallet af anfald og deres sværhedsgrad.

Langt de fleste kan behandles uden indlæggelse. I nogle tilfælde, såsom hos dem med langvarige og udtalte klager, kan medicinsk og kirurgisk behandling overvejes. Som regel er symptomlindring ved anfald, forebyggelse af nye anfald og konkrete tiltag for at imødegå høretab og nedsat balance tilstrækkelig.

Medicinsk behandling

Vanddrivende medicin og reduceret saltindtag kan i nogle tilfælde mindske symptomerne. Et andet lægemiddel er stoffet betahistin (Betaserc®), men dets virkning er omdiskuteret. Kortison-indsprøjtninger i mellemøret er også en behandling, der bliver mere og mere almindelig. Ved meget alvorlige klager kan Gentamycin-injektioner overvejes i samråd med hospitalet.

Kirurgisk behandling

Hvis kirurgisk behandling er nødvendig, kan man overveje at operere at indsætte et ventilationsrør (dræn) i trommehinden for at ændre trykforholdet i mellemøret. Det kan i nogle tilfælde være med til at lindre symptomerne, selvom der på nuværende tidspunkt er lidt dokumentation for, om det har en effekt.

Udredning og behandlingsforløb
Oplever du svimmelhedsanfald sammen med tinnitus, skiftevis høretab og trykfornemmelse i øret, bør du undersøges for Ménières sygdom.

eN ørelæge bekræfte eller afkræfte diagnosen.

Der vil blive foretaget en høretest hos øre-næse-halslægen. Om nødvendigt testes balancefunktionen også. Det kan være nyttigt at føre en anfaldslog for at registrere hyppigheden og graden af ​​symptomer forud for lægebesøget.

Andre relevante undersøgelser under udredningen kan være en MR for at udelukke andre sygdomme.

Gode ​​råd til dig med menières
Ménières er en kronisk sygdom. Du kan stadig leve godt med sygdommen ved at lære, hvordan du reducerer symptomer og forebygger nye anfald.

Vær opmærksom på din hørelse
Alle, også dem med Ménières, bør passe på deres hørelse, når det kommer til eksponering for skadelig støj. Det er ikke usædvanligt at være følsom over for høje lyde. Husk at bære høreværn i situationer, der kræver dette, såsom ved koncerter og i andre situationer med skadeligt lydniveau.

Skab en forebyggende livsstil
Et regulært liv, hvor du sørger for at få nok søvn, fysisk træning og lidt stress kan være gavnligt for at leve bedre med sygdommen. Fysisk aktivitet er med til at træne og opretholde balancen. Gåture er en fantastisk aktivitet til dette.

Orienter dem omkring dig
Fortæl gerne din familie, venner, arbejdsgiver og kolleger om sygdommen, og hvad den betyder for dig. Åbenheden gør det nemmere for andre at være opmærksomme.

Tal med andre
Det kan til tider være svært at leve med Ménières. Nogle lider så meget, at de isolerer sig derhjemme og undgår social kontakt. I sådanne tilfælde er det vigtigt at bede om hjælp. Kontakt din praktiserende læge for professionel hjælp. I Høreforeningen kan du også møde andre med Ménière's. Vort bestyrelsesmedlem

Anny Sodborg Krag   Mobil 40 15 21 95  lider selv af Ménières

Det kan være nyttigt og godt at tale med nogen i samme situation som dig selv.