Ventetider i Region Nordjylland


HØREFORENINGEN sætter fokus på de lange ventetider både når det kommer til undersøgelse og tilpasning af høreapparater. Over hele landet ser vi lange køer. Nogle steder op til et år, andre steder endnu længere.


"Jeg får desværre ikke noget høreapparat nu, men jeg forsøger at grine, når de andre griner," fortæller Monrad på 92 år.

Han har brug for nye høreapparater for at fungere, men fik besked på at komme tilbage om 1½ år, da han bad om en opfølgende aftale. En direkte absurd situation at stå i for en mand fuld af ressourcer, der tidligere har levet et socialt og aktivt liv.


Hvorfor er det vigtigt at forkorte ventiden?
Flere nyere forskningsrapporter viser, at ubehandlet høretab er den største enkeltstående risikofaktor for at udvikle demens. Høreproblemer er også en skjult årsag til andre lidelser, både fysiske i form af slid på skelet, nakke og ryg samt psykiske. Når hørelsen svigter, kan vi føle os "dumme" i sociale sammenhænge og føle stress og tristhed over ikke at følge med. Mange isolerer sig og trækker sig tilbage.

Høreomsoirgen har brug for flere hænder og friske midler til at reducere ventetider og få den nødvendige kvalitet af tjenester til os med høreproblemer. Og det haster!

Dette angår os alle. En million danskere har et høreproblem. Der er mere end 300.000 af os, der bruger høreapparater. Og da Danmark har en aldrende befolkning, vil flere og flere mennesker få brug for denne hjælp.

Sammen bliver vi hørt
For at skabe forandring har vi brug for, at endnu flere engagerer sig i at nedbringe ventetider i høreplejen. 


Ventetid oktober 2024:

Aalborg: 70 uger (opdateret 30/09-2024)
Hobro (lokalklinik): 52 uger (opdateret 30/09-2024)
Thisted (lokalklinik): 48 uger (opdateret 30/09-2024)
Hjørring (lokalklinik): 100 uger (opdateret 30/09-2024)
Frederikshavn (lokalklinik): 100 uger (opdateret 30/09-2024)


Opgiv ikke på forhånd

Oplysningerne om de lange ventelister må ikke afholde dig fra at få gjort noget ved dit høreproblem.

Sundhedsstyrelsen opfordrerpatienter og pårørende til altid at henvende sig til en sundhedsfaglig person for at få hjælp til fortolkningen af ventetidsoplysningerne i en konkret situation. Det kan fx være egen læge, egen ørelæge, dit kommunikationscenter eller din specialkonsulent.

Husk også, at du harfrit sygehusvalgog dermed kan bede din ørelæge om at sende henvisningen til den klinik, du ønsker. Det gælder også selvom høreklinikken ligger i en anden region. Vær dog opmærksom på, at det kan blive nødvendigt at tage turen til høreklinikken en del gange, fx for at få efterjusteret høreapparaterne. Vær også opmærksom på, at en høreklinik har ret til at afvise dig, hvis de vurderer, at de ikke har kapacitet til at behandle borgere uden for deres optageområde.


Sådan finder du selv oversigten på mitsygehusvalg.dk

Hvis du vil se de helt aktuelle ventetidstal, finder du dem således:

Gå ind påmitsygehusvalg.dk
Klik på > Søgning for sundhedsprofessionelle
På listen der fremkommer vælges Øre/næse/hals
Herefter vælges > Udlevering af høreapparat - voksne (audiologi)
Tryk herefter på Næste

Find din høreklinik






Pas på dine høreapparater i sommervarmen

1. Vær ekstra omhyggelig med rengøring.
Når det er varmt, sveder vi mere, og høreapparaterne udsættes for mere fugt.


2. Husk at tage dine høreapparater af inden badning!
Især saltvand kan ødelægge elektronikken i høreapparaterne.


3. Tag dine høreapparater af, før du påfører solcreme.
Høreapparaterne tåler ikke solcreme, hårspray, parfume mm.


4. Efterlad ikke høreapparaterne i direkte sollys.
Stærk varme kan beskadige høreapparaterne.


5. Tør høreapparaterne af hver aften, gerne med renseservietter.
Læg dem om muligt i en tørreboks natten over.


”Nogle få af dem kan finde på at sige ’Når man ikke kan høre, så er man dum’. Og de bagtaler mig også lidt til nogle af mine kolleger: ’Hvorfor skal vi have en, der ikke kan høre?’ kan de finde på at spørge.”

- Lena Esmarch, hørehæmmet social- og sundhedsassistent, i Avisen.dk.


Klodset høreapparat

elegant brille ?!



Fra 1200-tallet og frem til i dag bliver brillen ofte set som kendetegn på intellektuelle.
Det er anderledes med hørelsen og høreapparatet: ”Jeg har ikke forstået,det betyder: Jeg er dum.

Også udtryk som ”dum og døv” viser, at dårlig hørelse frem for alt i tidligere tid blev anset som et negativt kendetegn.

Dette er overraskende, fordi høretab er den tredje mest almindelige kroniske sygdom hos mennesker. Men ingen læge kommer på tanken rutinemæssigt at undersøge den.

Når det kommer til briller, er der ikke noget problem med hensyn til afklaring og viljen til at give og bære dem. Høreapparater tages derimod meget sent i brug af ovennævnte årsager. Dette har alvorlige konsekvenser: Når nogen lider af alvorligt høretab, tilpasser hjernen sig. Hvis vi får for lidt input når hjernen via øret, reducerer hjernen sin evne til at opfatte akustiske signaler.


Høreapparater mindre sexede end briller?

Hvorfor gør vi ikke høreapparater til designtilbehør ligesom briller? Forsøg på at tilbyde dem i lyse farver og designs viste, at de konventionelle, upåfaldende beige og grå nuancer blev valgt. Kun børn foretrækker blændende, farverige høreapparater – men nogle gange nedlægger deres forældre veto mod dette.